Tilknytning til nettet

Linja har områdekonsesjon for det området der du skal bygge prosjektet ditt. Det betyr at vi har tilknytnings- og leveringsplikt. Når du planlegg ny tilknytning, må vi først undersøke om denne er driftsmessig forsvarlig. En slik prosess går gjennom flere steg.

For tilknytninger med sikringer opp til 250A kan installatør søke direkte gjennom elektronisk melding i vårt meldingssystem Elsmart.

For større tilknytninger og anmodning om veiledning benyttes skjema for ny tilknytning. Dette finn du lenger ned i denne saken.

 

Kapasitetsbegrensninger for nye tilknytninger på Sunnmøre på grunn av manglende reservekapasitet hos Statnett og Mørenett

Les mer her

 

Informasjon til byggherre

Før vi gir tillatelse til ny tilknytning, har vi plikt til å vurdere om den er driftsmessig forsvarlig.

Gjennom utredningsplikten foretar vi nødvendige beregninger for å se hva som må gjøres i nettet for å levere strøm med rett kvalitet til prosjektet ditt. Ut fra dette kan vi gi et uforpliktende kostnadsoverslag. Når løsning er valgt, avtaler inngått og vi har mottatt melding i Elsmart, beregnes leveringstid på prosjektet. Denne avtales i hvert enkelt prosjekt, men er vanligvis på ca. 6 måneder. Leveringstid for nødvendig materiell og eksterne tjenester kan være bestemmende for prosjektets leveringstid.

Ved henvendelser om tilknytning på 1 MW eller mer, gjelder spesielle rutiner som er beskrevet i lenger ned på siden, under Større tilknytninger.

  • Når det er bestemt at prosjektet skal gjennomføres, tildeles det en prosjektleder hos oss. Vi bruker ofte eksterne entreprenører i prosjektene. Prosjektleder er din kontaktperson i Mørenett, som sørger for å inngå nødvendige avtaler og sikrer framdrift i prosjektet.

  • Mørenett har plikt til å fastsette og kreve inn anleggsbidrag for å dekke hele eller deler av kostnaden ved nye tilknytninger, økt kapasitet eller bedre kvalitet til eksisterende kunder. Dette er regulert i § 16-1 i forskrift om kontroll av nettvirksomheten. Avtalen utarbeides av Mørenett, og skal inngås skriftlig mellom byggherre og Mørenett AS. Les om anleggsbidrag for mer informasjon.

  • Etter at nødvendige avklaringer om prosjektet er gjort, skal dette formelt meldes til Mørenett av en installatør gjennom vårt elektroniske meldingssystem "Elsmart". Det er denne meldingen som er bestemmende for størrelsen på strøminntaket.

  • Standardavtale for nettleie og vilkår for tilknytning gjelder for alle privat- og næringskunder. Se avtaler og vilkår

 

Søke om ny tilknytning

Eneboliger, mindre boligutbygginger og inntak under 250 A skal meldes gjennom innmeldingsportalen Elsmart.
Dette er det installatørene som gjør. Ta derfor kontakt med installatør for slike utbygginger.

 

For tilknytninger over 250 A, eller ved anmodning om veiledning, benyttes skjema for ny tilknytning. 

Før du søker, er det fornuftig å ha følgende informasjon tilgjengelig:

  • Hva skal det søkes om og hvor er dette (Gnr/Bnr må fylles inn). Det er mulig å legge ved kart, situasjonsplan og lignende. Det kan også legges inn forklarende tekst i eget felt.

  • For industri/næring må det fylles inn total maks effekt for uttak. Du må også oppgi om du ønsker fastkraft eller om tilknytningen kan være fleksibel. Fleksibel kraft kan gi besparelser for deg som kunde.

  • Ved utbygging av boliger ønsker vi i tillegg antall boenheter, størrelse på inntakssikring og antall kvadratmeter utbygd.

 

Større tilknytninger, fra 1MW

Ved henvendelser om tilknytning av 1 MW og oppover, må det i tillegg til vurdering av det lokale nettet, også avklares om overliggende nett har nødvendig kapasitet. Denne avklaringen gjør Linja som regionalnettseier, med Statnett som forvalter transmisjonsnettet.

Dersom det vurderes at det er for dårlig kapasitet i nettet, og det ikke foreligger konkrete planer for hva som vil løse kapasitetsproblemet, må mulige tiltak utredes. Da kan kunden måtte forplikte seg til å betale en forholdsmessig andel av utredningen. Avhengig av kompleksitet, kan utredningen ta fra noen uker til noen måneder. Hvis utredningen berører transmisjonsnettet, må det påregnes ytterligere tid. Dersom det kreves anleggskonsesjon for å gjennomføre prosjektet, kan vi gi tilbud om koordinert prosjektutvikling som blant annet omfatter utarbeidelse av konsesjonssøknad.

I noen til feller kan tilknytningen vurderes å ikke være samfunnsmessig rasjonell.  I slike tilfeller kan Linja søke NVE om fritak for tilknytingsplikten. Slike fritak gis normalt bare i «ekstraordinære tilfeller».

 

Overordnet bilde av prosessen fra Mørenett får inn en henvendelse til saken avsluttes

 

Reservasjon av nettkapasitet

Når ledig kapasitet til prosjektet deres er avklart, vil dere få tilbud om å reservere denne. Man kan reservere kapasitet i eksisterende nett, og i nett som er under bygging. Dersom det ikke er kapasitet til prosjektet ditt, vil du få tildelt en plass i kapasitetskø, i påvente av at kapasitet blir tilgjengelig.

Statnett sin prosess for avklaring av nettkapasitet er nærmere beskrevet på Statnett.no. De presiserer at det er tidspunkt for når Statnett mottar en tilstrekkelig moden tilknytningssak som definerer plassen i kapasitetskøen til den aktuelle kundens prosjekt. Dette vil si at et prosjekt ikke vil få reservere kapasitet eller få plass i køen, før det er tilstrekkelig modent.

Informasjon om Statnetts prosess og håndtering av forespørsler om kapasitet til forbruk og produksjon.


Alle prosjekter fra 1-99 MW vil evalueres av Linja AS med utgangspunkt i forhåndsdefinerte kriterier i modenhetsmatrisen til Fornybar Norge, for å vurdere om kunden er moden nok til å få reservere kapasitet. Forespørsler fra 100 MW vurderes av nettselskapet sammen med Statnett, med utgangspunkt i Statnetts evalueringsskjema. Dersom dere kan svare ut alle relevante punkter allerede ved søknadstidspunktet, kan dokumentasjon vedlegges søknaden. Ellers må dokumentasjonen ettersendes før eventuell reservasjon av kapasitet.

Kunden kan reservere kapasitet etter at denne er ferdig avklart/utredet, og det vil avtales en frist for å bruke reservert kapasitet. Alle prosjekt må opprettholde modenhet og fremdrift for å beholde reservasjon.

 

Kvoter for overharmonisk støy

For å sikre pålagt grenseverdi for overharmonisk støy i kraftnettet, blir denne kvotefordelt ved nytilknytninger.

På grunn av økende mengde kraftelektronikk i nettet, øker også mengden overharmonisk støy. Alle nettselskap har gjennom forskrift om leveringskvalitet pålagt grenseverdier for total mengde støy. For å overholde disse grenseverdiene kan både produsenter og forbrukere tildeles støykvoter i forbindelse med tilknytning av nye anlegg. På denne måten blir kunde ansvarliggjort for støyen de forårsaker, og kan velge løsninger som reduserer støy til en lavere pris enn ved en nettforsterkning. Slike individuelle støykvoter kan derfor bidra til en mer samfunnsøkonomisk utbygging av nettet.

 

Energi- og effektbudsjett

Kunder med inntakssikring større enn 250A kan bli bedt om å fylle ut skjema for energi- og effektbudsjett som viser prosjektet sitt dimensjonerende effektbehov.

Dersom du har nødvendige opplysninger anbefaler vi å fylle ut dette og legge det ved søknaden om tilknytning.

Et riktig energi- og effektbudsjett sikrer riktig dimensjonering av anleggene. Her skal det klart fremgå dimensjonerende (sammenlagret) effektbehov, samt døgn og årsprofiler som viser når effekttopper vil inntreffe. Det skal også fremgå om det er elektrisk utstyr med høy ytelse i installasjonen som kan påvirke spenningskvaliteten. Eksempel på slikt utstyr kan være ladere, pumper, vifter, aggregater, store datamaskiner, elektrokjeler, sveiseapparater m.m.

 

Produksjon av strøm

Det finnes i dag mange småkraftverk i Mørenett sitt nettområde, og noen steder er det fremdeles potensiale for å bygge ut flere.

For å ivareta leveringskvalitet til alle kunder tilknyttet samme nettområde, må vi stille krav til kraftprodusentene. Kravene må stå i forhold til innvirkningen de har på distribusjonsnettet. Vi tar hensyn til størrelsen på kraftverket, til nettet der kraftverket skal tilknyttes og antall kraftverk som skal tilknyttes samme nett. Vi benytter REN avtalemal for tilknytning av småkraft.

Forrige
Forrige

Flytte linjer

Neste
Neste

Bygge, grave og rive