FAQ - kapasitetsbegrensninger i nettet på Sunnmøre, og informasjon om at det innføres krav om tilknytning med vilkår

  • Elektrifiseringen skaper raskere vekst i forbruket enn forutsett, og noen steder er nettet ikke tilstrekkelig dimensjonert for å dekke etterspørselen. Nytt nett må bygges før det igjen er tilstrekkelig kapasitet.

    Regional- og transmisjonsnett tar lengre tid å bygge enn distribusjonsnett, på grunn av blant annet konsesjonsprosesser og lang byggetid. Samtidig er det enorm vekst i forespørsler om stor effekt. Derfor er det åpnet for å gi tilknytning med vilkår om utkopling frem til nødvendige nettanlegg er bygd.

  • Begrensningene gjelder det meste av vårt forsyningsområde på Sunnmøre og i Stryn. Foreløpig har følgende kommuner begrensninger: store deler av Ålesund kommune, Sula, Giske, Hareid, Ulstein, Herøy, Sande, Ørsta og Volda kommuner. Det er lignende utfordringer i Vanylven, Fjord, Stranda, Vestnes og i Stryn.

  • Alt nytt forbruk fra og med 1000 kW og mer, vil som hovedregel få tilbud om tilknytning med vilkår om utkopling.

    Kunder som datasentre, anlegg for hurtiglading og anlegg for landstrøm til skip, med effektbehov over 500 kW, vil fra 13. mai 2022 kun få betinget tilknytning frem til tiltak er gjennomført.

  • Hovedregelen er at strømkunder skal kobles på fortløpende, men RME tillater at nettselskapene kan holde av noe kapasitet til vanlige strømkunder i områder som har begrenset kapasitet. Med vanlig forbruk menes tilknytning av boliger, fritidsboliger og næring med begrenset effektuttak.

    Mer informasjon her

    Mørenett vurderer foreløpig at vanlige strømkunder, som husholdningskunder, hyttekunder, og mindre næring med effekt opp til 1000 kW kan få tilknytning uten spesielle betingelser dersom det er driftsmessig forsvarlig.

  • Det er reservert kapasitet til vanlige strømkunder. Med vanlige strømkunder menes boliger, fritidsboliger og næring med begrenset effektuttak. Derfor skal boliger kunne gis ordinær tilknytning basert på lokale forhold.

  • Når tilknytningspunktet ligger innenfor et område med sårbar forsyning, med kjente utfordringer eller flaskehalser i tilknyttet og overliggende nett, gjøres det en risikovurdering av om ny last kan knyttes til nettet uten at det gjøres tiltak. En slik risikovurdering kalles «driftsmessig forsvarlig vurdering» eller DF-vurdering.

    Om DF-vurdering tilsier at ny last ikke kan tilknyttes kan det som et alternativ knyttes betingelser eller vilkår til tilknytningen. Slike betingelser innebærer at det i enkelte driftssituasjoner kan være aktuelt med hel eller delvis utkobling av kunde.

    Noen kunder knyttes til med midlertidige vilkår, andre kan knyttes til med permanente vilkår. Midlertidige vilkår benyttes normalt når det foreligger kjente planer for oppgradering av nettet som vil medføre at kapasiteten økes tilstrekkelig. Permanente vilkår benyttes typisk der kunden selv velger redusert forsyningssikkerhet fremfor å betale anleggsbidrag for tilstrekkelig forsyningssikkerhet for ordinær tilknytning.

    Tilknytning både med midlertidige og permanente vilkår kan medføre anleggsbidrag.

  • Dette vil variere mellom situasjoner og områder, men skal beskrives overordnet for hver kunde som er aktuell for betinget tilknytning.

  • Forbruk over 250 kW som kan kobles ut når som helst, uten varsel, og med ubegrenset varighet kan be om utkoblbar tariff / fleksibelt forbruk, UKT. Kunden må selv bekoste løsning for fjernutkobling. Kunder som har avtale om UKT får rabatt i sin nettleie.

  • Så lenge Mørenett har et tilbud om utkoblbar tariff / fleksibelt forbruk kan alle kunder som oppfyller de fastsatte kriteriene for tariffen, kreve å få den. Man må da være forberedt på å bli koblet ut i perioder.

  • Mørenett har i samarbeid med Statnett i perioden fra april 2021 til mai 2022 gjennomført en analyse av nettet for å kartlegge og underbygge behov for nettinvesteringer.

    Mørenett har startet utvikling av flere prosjekter med mål om å øke kapasiteten i regionalnettet. Noen av tiltakene er allerede konsesjonsgitt. Disse prosjektene vil ut fra det vi ser nå være ferdig tidligst i 2028.

    Statnett planlegger en områdestudie for Midt- Norge i løpet av 2022 som vil sette tydeligere fremdrift for deres prosjekter. Dette er et arbeid som skal gi føringer for en helhetlig plan for nødvendige nettanlegg, og møte utviklingen i kraftbehov på kort og lang sikt.

  • Vilkårene opphører når relevant nødvendig oppgradering av nettet er gjennomført. Dette skal beskrives i avtalen.

  • Mørenett vil overvåke og følge opp at eventuelle krav om utkobling og/eller reduksjon i forbruk følges. Om ikke krav til lastreduksjon/utkobling overholdes kan Mørenett si opp avtalen.

  • Det er viktig at det lokale nettselskap får signal om ønskede mengde og lokaliteter for næringsutvikling for framtida. Mørenett ønsker derfor at alle aktører som planlegger tilknytning med nytt/økt kraftbehov melder dette så tidlig som mulig til sitt lokale nettselskap (Sandøy Energi Nett, Nordvest Nett, Tindra Nett, Straumen Nett eller Mørenett). For Mørenett skal dette meldes inn på vår internettside: Tilknytning til nett

Forrige
Forrige

Ny nettleigemodell

Neste
Neste

Korleis feilsøker eg om HAN modulen ikkje virkar?